4η Ενημερωτική Ημερίδα

thumbnail-284811297-1189576108456232-6480966993007001823-n.jpg
Δημοσιεύτηκε στις 06/06/2022    

Χίος 29 Μαϊου 2022

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την Σκλήρυνση κατά πλάκας που διοργάνωσε το Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης και έλαβε χώρα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, την Κυριακή 29 Μαΐου 2022. Στον χαιρετισμό του προς το κοινό, ο πρόεδρος του Σωματείου κος Σταμάτης Κλουμάσης, ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία που κατοικούν στη Χίο ένα εκ των οποίων είναι το γεγονός ότι δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες. Από τη μεριά του ο δήμαρχος του δήμου Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, δεσμεύτηκε σε ταχύτερα αντανακλαστικά του δήμου στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν καθώς, όπως ο ίδιος τόνισε, είναι ιερό το χρέος της πολιτείας απέναντι στην ισοτιμία των συνανθρώπων, καθώς κάθε άνθρωπος έχει τα ίδια δικαιώματα στη ζωή.

 

Oμιλητές της Ημερίδας ήταν:

  • η κα Μαρία Στουπάκη, οφθαλμίατρος MD FEBO,

  • ο κος Χρήστος Μπακιρτζής, νευρολόγος στο Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ,

  • ο κος Νίκος Τερζής, Επιστημονικός Διευθυντής του τμήματος ΦΙΑΠ στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,

  • η κα Χρύσα Χρυσοβιτσάνου, προϊσταμένη του Κέντρου Ειδικών Νευρολογικών νοσημάτων στην  Ά νευρολογική κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου,

  • η κα Κέλλυ Λουφάκη, πρωταθλήτρια ξιφασκίας με αμαξίδιο και

  • ο κος Γιώργος Αγορής, πρωταθλητής στίβου και κολύμβησης

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

Παρουσιάστρια και συντονίστρια της Ημερίδας ήταν η δημοσιογράφος και συνασθενής Νάνσυ Αβραμοπούλου, η οποία στο τέλος της εκδήλωσης αναφέρθηκε και στο δικό της βίωμα. Στην Ημερίδα, συμμετείχαν αξιόλογοι επιστήμονες που εξειδικεύονται στην Πολλαπλή Σκλήρυνση και συνάνθρωποί μας που δεν επέτρεψαν στην αναπηρία να σταθεί εμπόδιο στη ζωή τους, αντίθετα κατέκτησαν πολλά μετάλλια και διακρίσεις στον χώρο του αθλητισμού αποτελώντας πηγή έμπνευσης και θαυμασμού σε όλους μας. Η ομιλία της κας Κέλλυ Λουφάκη συγκίνησε κάθε παρευρισκόμενο όταν αναφέρθηκε στις αντικειμενικές δυσκολίες που βιώνει κάθε άτομο με αναπηρία στην Ελλάδα.

Παρακάτω στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε τις ομιλίες όλων των καλεσμένων και να ενημερωθείτε σχετικά με την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

 

Διαβάστε παρακάτω το δελτίο τύπου του Σωματείου ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου

Χίος, 01 Ιουνίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ενημερωτική Ημερίδα «Αόρατα Συμπτώματα – Έγκαιρη Αντιμετώπιση».

Το Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου έχοντας πάντα στο επίκεντρο τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση διοργάνωσε, υπό την Αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, την 4η Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Αόρατα Συμπτώματα – Έγκαιρη Αντιμετώπιση». Αφορμή της Ενημερωτικής Ημερίδας ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης (WORLD MSDAY) που σκοπό είχε να προβάλει το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ενημερωτικό επίπεδο της χρόνιας νευρολογικής πάθησης που ονομάζεται Πολλαπλή Σκλήρυνση ή αλλιώς Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Η εν λόγω Ημερίδα παρουσιάστηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου, την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 και ώρα 11:00 π.μ. με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες της Ελλάδας αλλά και Άτομα με Αναπηρία που δεν άφησαν την αναπηρία να σταθεί εμπόδιο στη ζωή τους. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση του κοινού σε επιστημονικό αλλά και σε βιωματικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση μεταδιδόταν σε ζωντανή μετάδοση για λογαριασμό του ΣΑμΣΚΠ Χίου στο https://youtu.be/TXHCB2f-WeM

Η ώρα έναρξης της εκδήλωσης ήταν στις 11:00 π.μ. με παρουσιάστρια και συντονίστρια την δημοσιογράφο κα Νάνσυ Αβραμοπούλου. Στην έναρξη της ημερίδας ο Πρόεδρος του Σωματείου, κ. Κλουμάσης Σταμάτιος, απηύθυνε χαιρετισμό προς το κοινό και επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ήταν ο αρχικός τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης, διαπιστώθηκε η μή προσβασιμότητα στα Άτομα με Αναπηρία, με αποτέλεσμα τις άμεσες ενέργειες για αλλαγή τοποθεσίας. Επίσης, επισήμανε τις δυσκολίες πρόσβασης που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα Άτομα με Αναπηρία και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δωρεάν περίθαλψη από Νευρολόγο στο Νοσοκομείο Χίου παρέχεται μόνο από ένα νευρολόγο, ο οποίος καλύπτει όλο το φάσμα των νευρολογικών νοσημάτων. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΑμΣΚΠ, το Σωματείο έχει αποστείλει επιστολή στους αρμόδιους και στο Υπουργείο όπου γνωστοποιεί ότι είναι επιτακτική η ανάγκη τοποθέτησης δεύτερου νευρολόγου στο νοσοκομείο, παρ’ όλα αυτά δεν έχει εισακουστεί το αίτημα αυτό, μέχρι στιγμής.

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η κα Στουπάκη Μαρία , οφθαλμίατρος MD, FEBO και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας, με θέμα «Οφθαλμικές εκδηλώσεις της Πολλαπλής Σκλήρυνσης», η οποία επικεντρώθηκε στα αόρατα συμπτώματα, όπως είναι η οπτική νευρίτιδα.

Στην συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο κ. Τερζής Νικόλαος, φυσίατρος MD, MSc, MPH, PhD και επιστημονικός Διευθυντής του τμήματος ΦΙΑΠ, Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος μίλησε για την αξία της Αποκατάστασης στην Πολλαπλή Σκλήρυνση και στις μεθόδους της.

Μετά από διάλλειμα 10΄, στο βήμα ανέβηκε η κα Χρυσοβιτσάνου Χρύσα, Προϊσταμένη του Κέντρου Ειδικών Νευρολογικών Νοσημάτων RN,PhD,MSN,MSc στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο και παρουσίασε το θέμα «Πολλαπλή Σκλήρυνση και Καθημερινότητα». Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους τρόπους οργάνωσης της καθημερινότητας ενός ατόμου με Πολλαπλή Σκλήρυνση, στην αξία της καταγραφής  Ημερολογίου Υγείας και στην Αυτοδιαχείριση.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Μπακιρτζής Χρήστος, Νευρολόγος, MD,MSc,PhD, ο οποίος παρουσίασε το θέμα «Η Πολλαπλή Σκλήρυνση στην Ελλάδα – Νεότερες Εξελίξεις, Οδηγίες Παρακολούθησης», δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση στους παρευρισκόμενους.

Στην συνέχεια, πήραν το λόγο Άτομα με Αναπηρία, τα οποία μίλησαν για την Αναπηρία και πιο συγκεκριμένα για την Αποδοχή, τη Θέληση και την Αγάπη για τη Ζωή.

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η Παραολυμπιονίκης Ξιφασκίας με αμαξίδιο, κα Λουφάκη Κέλλυ, η οποία μίλησε εμφανώς συγκινημένη για τον τρόπο που αποδέχτηκε την Αναπηρία, τον τρόπο που την αντιμετωπίζει και τις δυσκολίες προσβασιμότητας στην καθημερινότητά της.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο κ. Αγορής Γιώργος, ο οποίος είναι συνασθενής και πρωταθλητής στίβου και κολύμβησης. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στην Αυτοπειθαρχία και τον Αυτοσεβασμό, τα οποία τον βοήθησαν για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.

Στην συνέχεια, η δημοσιογράφος και συνασθενής, κα Νάνσυ Αβραμοπούλου, μοιράστηκε με το κοινό την 14ετη εμπειρία της με τη νόσο, τονίζοντας την αξία που έχει η έγκαιρη διάγνωση της νόσου στην μετέπειτα εξέλιξη και πορεία της υγείας του ασθενούς.

Στην ημερίδα έδωσε το παρόν ο δήμαρχος του δήμου Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο οποίος στο τέλος της εκδήλωσης ανέβηκε στο βήμα και δήλωσε συγκινημένος από τις ομιλίες των προηγούμενων ομιλητών και δεσμεύτηκε σε ταχύτερα αντανακλαστικά του δήμου προς τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν και τόνισε ότι είναι ιερό το χρέος της πολιτείας απέναντι στην ισοτιμία των ανθρώπων, κάθε άνθρωπος έχει τα ίδια δικαιώματα στη ζωή.

Σε μια προσπάθεια έγκυρης ενημέρωσης για την αυτοάνοση νόσο που λέγεται Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και με πρωτοβουλία και διοργάνωση του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή Ενημερωτική Εκδήλωση για το νησί της Χίου όπυ είχαν την ευκαιρία όλοι να την παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν.

Ήταν η 4η Ενημερωτική Ημερίδα του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου που σκοπό είχε την ενημέρωση από έγκριτους επιστήμονες άλλα και μαρτυρίες Ατόμων με Αναπηρία σε βιωματικό επίπεδο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των  GENESIS PHARMA & ROCHE HELLAS


και με την υποστήριξη του BENETH Food Hall


Για περισσότερες πληροφορίες:

Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου

τηλ. 2271301229,6973532792

email: swmateioatomwn@sklirinsikataplakasxiou.gr

www.skpxiou.gr

Οι υπηρεσίες των βίντεο δεν είναι διαθέσιμες λόγω των ρυθμίσεων ιδιωτικότητας
Ρυθμίσεις Ιδιωτικότητας