Η μαγνητική τομογραφία πριν από την εγκυμοσύνη προβλέπει την πρόωρη υποτροπή του MS μετά τον τοκετό

images.jpg
Δημοσιεύτηκε στις 20/04/2021    

Για γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους πριν μείνουν έγκυες φαίνεται να προβλέπουν με ακρίβεια την πρόωρη υποτροπή μετά τον τοκετό, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες για τις οποίες υπήρχαν ενδείξεις δραστηριότητας στη μαγνητική τομογραφία κατά τη διάρκεια του έτους πριν από την εγκυμοσύνη είχαν περισσότερες από εννιά φορές την πιθανότητα υποτροπής μετά τον τοκετό. Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να προβλέψουν ποιες γυναίκες δεν θα υποστούν υποτροπή μετά τον τοκετό λόγω αναπηρίας και δραστηριότητας στη μαγνητική τομογραφία πριν από την εγκυμοσύνη.
«Πρόκειται για μια νέα παρατήρηση που δείχνει τη σημασία της προγεννητικής κλινικής, καθώς και της απεικόνισης, της σταθερότητας των ασθενειών για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής μετά τον τοκετό», αναφέρει ο ερευνητής Adi Vaknin-Dembinsky, MD, PhD, καθηγητής νευροανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah, Ιερουσαλήμ, Το Ισραήλ, είπε στο Medscape Medical News.
"Επιβεβαιώσαμε το μοτίβο που παρατηρήθηκε προηγουμένως ότι οι υποτροπές είναι σημαντικά λιγότερο συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά αυξήθηκαν κατά την πρώιμη περίοδο μετά τον τοκετό: μια παροδική ύφεση που προκαλείται από την εγκυμοσύνη, ακολουθούμενη από μια ανάκαμψη στην περίοδο μετά τον τοκετό", είπε.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 30 Μαρτίου στο περιοδικό Multiple Sclerosis Journal.
Ένας ακριβέστερος προβλεπόμενος;Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα ποσοστά υποτροπής μπορεί να είναι περίπου 70% χαμηλότερα από ό, τι πριν από την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, τα ποσοστά υποτροπής ανακάμπτουν κατά την περίοδο μετά τον τοκετό. Η μελέτη εγκυμοσύνης σε σκλήρυνση κατά πλάκας (PRIMS) έδειξε ότι η δραστηριότητα της νόσου κατά το έτος πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και τα υψηλότερα επίπεδα αναπηρίας, ήταν προγνωστικά της υποτροπής μετά τον τοκετό.
Πρόσφατη έρευνα έχει χρησιμοποιήσει μαγνητική τομογραφία για την ανίχνευση δραστηριότητας MS μετά τον τοκετό. Για την τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν εάν η μαγνητική τομογραφία κατά το έτος πριν την εγκυμοσύνη ήταν προγνωστική για υποτροπή μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές εξέτασαν αναδρομικά τα αρχεία των γυναικών με σκλήρυνση κατά πλάκας που παρουσίασαν στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah. Οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια εγκυμοσύνη μεταξύ 2008 και 2018 και γέννησαν ζωντανά βρέφη.
Για κάθε γυναίκα, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα κατά την ημερομηνία παράδοσης, μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του έτους πριν και μετά την εγκυμοσύνη, επισκέψεις παρακολούθησης με αξιολόγηση βαθμολογίας Expanded Disability Status Scale (EDSS) και δεδομένα σχετικά με υποτροπές κατά τη διάρκεια του έτους πριν από την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και κατά τη διάρκεια του έτους μετά τον τοκετό.
Η ανάλυση περιελάμβανε 118 γυναίκες, οι οποίες ολοκλήρωσαν 172 κυήσεις. Οι γυναίκες συμπεριλήφθηκαν ανεξάρτητα από την κατάσταση της θεραπείας. Για 83 γυναίκες, η θεραπεία σταμάτησε τουλάχιστον 6 μήνες πριν από την εγκυμοσύνη. Για άλλους ασθενείς, η θεραπεία σταμάτησε τουλάχιστον 1 μήνα πριν από την εγκυμοσύνη. Για τους ασθενείς δεν άλλαξαν φάρμακα.
Σε αυτόν τον πληθυσμό της μελέτης, 81 γυναίκες είχαν μία εγκυμοσύνη, 22 είχαν δύο, 13 είχαν τρεις και δύο είχαν τέσσερις. Η μέση ηλικία κατά τον τοκετό ήταν 31,8 έτη. Η μέση διάρκεια της νόσου τη στιγμή της σύλληψης ήταν 5,7 έτη και η μέση βαθμολογία EDSS πριν από την εγκυμοσύνη ήταν 1,3.

Πηγή: https://www.medscape.com/viewarticle/949524