Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών εγκυμοσύνης

images.jpg
Δημοσιεύτηκε στις 16/02/2021    

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) δεν θέτει τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών εγκυμοσύνης όπως επείγουσα τομή, διαβήτης κύησης ή πρόωρο ή τοκετό σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς την πάθηση.

Δανοί ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα 2.930 εγκύων γυναικών που είχαν σκλήρυνση κατά πλάκας και ήταν στο Δανικό Πολλαπλής Σκλήρυνσης Μητρώο με 56.958 χωρίς την πάθηση, οι οποίες γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2016.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συγγενείς δυσπλασίες ή να έχουν χαμηλή βαθμολογία Apgar, η οποία αντικατοπτρίζει τη συνολική υγεία ενός μωρού βάσει αρκετών μετρημένων παραμέτρων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν 89% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια επιλογή c-section και 15% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια επαγόμενη γέννηση και ότι τα μωρά είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι μικρά για την ηλικία τους. Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα επιλογής γ-τομών και επαγόμενων γεννήσεων μπορεί να οφείλεται σε συμπτώματα που σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως κόπωση και μυϊκή αδυναμία που μπορεί να επηρεάσουν τη γέννηση.

Πηγή: MS-UK 09 Φεβρουαρίου 2021