Πώς να αυτοαξιολογήσετε τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

multiple-sclerosis-support-groups-header-1024x575.jpg
Δημοσιεύτηκε στις 30/04/2022    

Η αυτοαξιολόγηση της πολλαπλής σκλήρυνσης (ΣΚΠ) δεν μπορεί να διαγνώσει την πάθηση, αλλά μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να κατανοήσει τα συμπτώματά του και να γνωρίζει πότε πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό. Η αυτοαξιολόγηση της ΣΚΠ μπορεί να περιλαμβάνει την προσοχή στα επίπεδα ενέργειας, τις σωματικές αισθήσεις, τα προβλήματα όρασης και πολλά άλλα.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια, προοδευτική αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η ασθένεια καταστρέφει τη μυελίνη, η οποία είναι μια προστατευτική επικάλυψη για τα νεύρα, προκαλώντας βλάβη και απώλεια νευρώνων.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως πόνο, κατάθλιψη , κινητικά προβλήματα, ακράτεια, προβλήματα ύπνου και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ΣΚΠ μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσει τα συνολικά αποτελέσματα. Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν μια αυτοαξιολόγηση για να αξιολογήσουν τα συμπτώματά τους στο σπίτι. Εάν έχουν κάποια συμπτώματα που υποδηλώνουν σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να θέλουν να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό.

Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε πώς λειτουργούν οι αυτοαξιολογήσεις της ΣΚΠ και πώς μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.


Οι άνθρωποι δεν μπορούν να δώσουν στον εαυτό τους μια διάγνωση ΣΚΠ. Ωστόσο, μπορεί να υποψιάζονται ότι έχουν ΣΚΠ με βάση ορισμένα συμπτώματα.

Οι γιατροί διαγιγνώσκουν τη σκλήρυνση κατά πλάκας με βάση έναν συνδυασμό συμπτωμάτων και δοκιμών, οπότε δίνοντας στον γιατρό μια ολοκληρωμένη λίστα συμπτωμάτων και περιγραφές για το πώς έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να λάβει ταχύτερη και πιο ακριβή διάγνωση. Μπορούν να το κάνουν αυτό καταγράφοντας τα συμπτώματά τους.

Τα σημάδια της ΣΚΠ που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν :

 • Κλινικά απομονωμένο σύνδρομο. Ένα κλινικά απομονωμένο σύνδρομο προκαλεί νευρολογικά συμπτώματα που διαρκούν για 24 ώρες ή περισσότερο και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αλλαγές στην όραση, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία.
 • Αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας. Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της ΣΚΠ και μπορεί να εμφανιστεί στην αρχή της νόσου.
 • Αλλαγές στις σωματικές αισθήσεις. Η ΣΚΠ προκαλεί συνήθως αλλαγές στις σωματικές αισθήσεις, όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αδυναμία ή ανεξήγητο πόνο.
 • Θέματα όρασης. Οι αλλαγές στην όραση, που κυμαίνονται από τύφλωση έως θολή όραση, εμφανίζονται συνήθως στην αρχή της νόσου. Μπορεί να φύγουν ή να παραμείνουν.
 • MS αγκαλιά. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η αγκαλιά με την ΠΣ . Αυτή είναι μια αίσθηση αγκαλιάς, σύσφιξης γύρω από το στήθος και το στομάχι.
 • Αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να εμφανίσουν εγκεφαλική ομίχλη, απόσπαση της προσοχής, κατάθλιψη ή την αίσθηση ότι είναι πιο αργοί. Μπορεί να έχουν δυσκολίες με βασικές εργασίες.
 • Δυσλειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης. Καθώς η ΣΚΠ εξελίσσεται, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ακράτεια της ουροδόχου κύστης , των εντέρων ή και των δύο. Αυτό κυμαίνεται από μικρή διαρροή ούρων έως πλήρη αδυναμία ελέγχου των εντέρων ή της ουροδόχου κύστης.
 • Σεξουαλική δυσλειτουργία. Ένα άτομο μπορεί να παρατηρήσει ότι έχει πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, δυσκολεύεται να διεγείρεται ή να μείνει, δυσκολεύεται να έχει οργασμό ή αλλαγές στις σεξουαλικές αισθήσεις.
 • Το σύμπτωμα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Τα συμπτώματα της ΣΚΠ αλλάζουν και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να εξαφανιστούν και να επιστρέψουν ή ένα σύμπτωμα ή ομάδα συμπτωμάτων μπορεί να αντικατασταθεί από μια άλλη ομάδα συμπτωμάτων.
 • Προβλήματα με το περπάτημα ή την ισορροπία. Ένα άτομο μπορεί να πέφτει πιο συχνά, να αισθάνεται ανισορροπία ή να έχει πρόβλημα στο συντονισμό των κινήσεών του. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια τους.

Εάν ένα άτομο έχει πολλαπλά συμπτώματα, είναι πιο πιθανό να έχει ΣΚΠ. Ορισμένα συμπτώματα είναι σχετικά κοινά, επομένως η ύπαρξη ενός δεν σημαίνει ότι ένα άτομο έχει την πάθηση. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κόπωση, αλλά είναι λιγότερο συνηθισμένο να παρουσιάζουν κόπωση, προβλήματα όρασης και μούδιασμα ταυτόχρονα.

Για πολλά άτομα με ΣΚΠ, η ασθένεια ξεκινά με ένα κλινικά απομονωμένο σύνδρομο . Πρόκειται για ένα ή περισσότερα ανεξήγητα νευρολογικά συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες. Αλλά σε μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα μπορεί να είναι διακριτικά και να εμφανίζονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Το νευρικό σύστημα συντονίζει τις περισσότερες από τις δραστηριότητες του σώματος, πράγμα που σημαίνει ότι η ΣΚΠ μπορεί να επηρεάσει πολλές διαφορετικές λειτουργίες. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Κάποια από ταΤο συνηθέστεροσημεία της ΣΚΠ είναι:

 • μούδιασμα, πόνο ή μυρμήγκιασμα
 • ζητήματα όρασης όπως θολή όραση, προβλήματα όρασης ή αιώρηση
 • αδυναμία
 • προβλήματα με το περπάτημα ή την ισορροπία
 • ακράτεια ουροδόχου κύστης ή εντέρου
 • ανεξήγητη σεξουαλική δυσλειτουργία
 • αλλαγές διάθεσης
 • ομίχλη του εγκεφάλου

 

Συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας στους άνδρες

Ορισμένα συμπτώματα της ΣΚΠ, συμπεριλαμβανομένης της στυτικής δυσλειτουργίας και της εκσπερμάτωσης, επηρεάζουν μόνο τους άνδρες. Ενώ τα περισσότερα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας εμφανίζονται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, ορισμένα συμπτώματα είναι πιο συχνά στους άνδρες, ειδικά στα αρχικά στάδια.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν πρώιμα κινητικά προβλήματα, όπως δυσκολίες με την ισορροπία ή το περπάτημα. Έχουν επίσης έναυψηλότερο κίνδυνοτης ταχείας εξέλιξης της νόσου σε υποτροπιάζουσα ΣΚΠ.

 

Συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας στις γυναίκες

Η ΣΚΠ είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν οφθαλμικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της οπτικής νευρίτιδας , η οποία επηρεάζει την όραση.

Επειδή η ΣΚΠ επηρεάζει το νευρικό σύστημα, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία. Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να λιπαίνεται, να αισθάνεται διέγερση ή να έχει οργασμό.

Σε μιαμελέτη 2018 , οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας παρουσίασαν πιο ακανόνιστες περιόδους και περισσότερα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου από εκείνες χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας.

 

Καμία μεμονωμένη εξέταση δεν μπορεί να διαγνώσει την ΠΣ. Αντίθετα, οι γιατροί συνήθως παίρνουν το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου και πραγματοποιούν διάφορες εξετάσεις,συμπεριλαμβανομένουΑξιόπιστη πηγή :

 • εξετάσεις για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων, όπως μια ακτινογραφία για την αναζήτηση τραυματισμών
 • μια νευρολογική εξέταση για την αναζήτηση συμπτωμάτων και περιοχών πιθανής νευρολογικής βλάβης
 • εξέταση μαγνητικής τομογραφίας (MRI) για έλεγχο βλάβης του νευρικού συστήματος
 • οσφυονωτιαία παρακέντηση για την αναζήτηση σημείων ΣΚΠ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό

Εάν ένας γιατρός υποψιαστεί τη σκλήρυνση κατά πλάκας με βάση τα συμπτώματα ενός ατόμου, θα αποφασίσει να κάνει εξετάσεις. Θα παρακολουθούν επίσης τις αλλαγές στα συμπτώματα ενός ατόμου με την πάροδο του χρόνου.

Τα τρέχοντα διαγνωστικά κριτήρια απαιτούν ένα άτομο να έχει συμπτώματα ΣΚΠ και να υπάρχουν τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα:

 • σημεία της νόσου στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ενός ατόμου
 • περισσότερες από μία βλάβες στην περιοχή του κρανίου
 • περισσότερες από δύο βλάβες στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης

Περίπου το 85% των ατόμων με ΣΚΠ έχουν αρχικά μια υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματά τους μπορεί να βελτιωθούν και στη συνέχεια να επιδεινωθούν.

Ένα άτομο πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό εάν:

 • έχουν συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας
 • έχουν άλλα νευρολογικά συμπτώματα και δεν είναι σίγουροι για την αιτία
 • τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται ή δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία
 • έχουν φαρμακευτικές παρενέργειες
 • έχουν επιδείνωση νευρολογικών συμπτωμάτων μετά από ύποπτη αλλά όχι επιβεβαιωμένη διάγνωση ΣΚΠ

Η ΣΚΠ μπορεί να είναι τρομακτική, ειδικά όταν ένα άτομο ανησυχεί για το τι μπορεί να σημαίνει η ασθένεια για το μέλλον. Ωστόσο, πολλές κοινές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, επομένως η ύπαρξη μόνο ενός συμπτώματος δεν σημαίνει ότι ένα άτομο έχει τη νόσο.

Ένα άτομο μπορεί να πραγματοποιήσει μια αυτοαξιολόγηση στο σπίτι αξιολογώντας τα συμπτώματά του. Εάν έχουν πολλαπλά σημεία σκλήρυνσης κατά πλάκας, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/articles/multiple-sclerosis-self-assessment#summary