Πόσοι άνθρωποι στην Ευρώπη πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας;

xoris-titlo.jpg
Δημοσιεύτηκε στις 27/12/2023    

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια περίπλοκη και προκλητική κατάσταση που επηρεάζει διαφορετικά τα άτομα, με συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά

Ο ακριβής αριθμός των ατόμων που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) στην Ευρώπη είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα και τα δεδομένα υπόκεινται σε αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, έως τον Ιανουάριο του 2022, υπολογίζεται ότι υπήρχαν περίπου 700.000 έως 900.000 άτομα με ΣΚΠ στην Ευρώπη. Για να λάβετε πιο ακριβή και τρέχοντα στοιχεία, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε αξιόπιστες πηγές και να ανατρέξετε στις πιο πρόσφατες έρευνες και στατιστικά δεδομένα.Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στη μεταβλητότητα του επιπολασμού της ΣΚΠ στις ευρωπαϊκές χώρες:

Σκλήρυνση κατά πλάκας

  • Γεωγραφική κατανομή: Ο επιπολασμός της ΣΚΠ δεν είναι ομοιόμορφος σε όλη την Ευρώπη. Τείνει να είναι πιο συχνή σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Νορβηγία και η Σουηδία, παρά στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Πιστεύεται ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του γεωγραφικού πλάτους και της έκθεσης στο ηλιακό φως, μπορεί να παίζουν ρόλο σε αυτές τις περιφερειακές παραλλαγές.
  • Διαγνωστικά κριτήρια και ευαισθητοποίηση: Οι διαφορές στα διαγνωστικά κριτήρια και τα επίπεδα ευαισθητοποίησης μεταξύ των επαγγελματιών της υγείας και του κοινού μπορεί να επηρεάσουν τον εντοπισμό και την αναφορά περιπτώσεων ΣΚΠ. Ορισμένες χώρες μπορεί να έχουν πιο ισχυρά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και αυξημένη ευαισθητοποίηση, οδηγώντας σε υψηλότερα αναφερόμενα ποσοστά επικράτησης.
  • Εξέλιξη κατανόησης: Η κατανόηση της ΣΚΠ έχει εξελιχθεί με τα χρόνια και τα διαγνωστικά κριτήρια έχουν τελειοποιηθεί. Με πιο ακριβή διαγνωστικά εργαλεία και καλύτερη ευαισθητοποίηση, ο αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων μπορεί να αυξηθεί.
  • Συλλογή και αναφορά δεδομένων: Η αξιοπιστία και η ακρίβεια των δεδομένων επιπολασμού της ΣΚΠ μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή δεδομένων και την αναφορά. Ορισμένες χώρες διαθέτουν πιο ολοκληρωμένα εθνικά μητρώα και συστήματα επιτήρησης, ενώ άλλες βασίζονται σε μικρότερης κλίμακας μελέτες και έρευνες.

Για να λάβετε τις πιο ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας στην Ευρώπη, συνιστάται να συμβουλευτείτε έγκυρες πηγές όπως η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (EMSP), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ή η εθνική υγειονομικούς φορείς σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί οι οργανισμοί παρέχουν συχνά τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία και ενδέχεται να προσφέρουν τοπικές αναλύσεις.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια περίπλοκη και προκλητική κατάσταση που επηρεάζει διαφορετικά τα άτομα, με συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Είναι σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους ερευνητές να παρακολουθούν τον επιπολασμό της ΣΚΠ στην Ευρώπη για να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της νόσου και να διαθέσουν πόρους για έρευνα, θεραπεία και υπηρεσίες υποστήριξης για τους πληγέντες. Καθώς η έρευνα συνεχίζεται και η ευαισθητοποίηση αυξάνεται, οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας και την εξεύρεση αποτελεσματικών θεραπειών θα προχωρήσουν επίσης.

Πηγή: https://www.healthweb.gr/nea-ygeias/epistimonika-nea/skp-posoi-anthropoi-stin-eyropi-pasxoun-apo-sklirynsi-kata-plakas