Σκλήρυνση κατά πλάκας και εγκυμοσύνη: Ένας οδηγός

ms-and-pregnancy-header-1024x575.jpg
Δημοσιεύτηκε στις 31/01/2022    

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορούν να μείνουν έγκυες και να έχουν υγιείς εγκυμοσύνες και μωρά με τον ίδιο τρόπο όπως τα άτομα χωρίς την πάθηση. Μπορούν επίσης να κάνουν κολπικό τοκετό εάν το επιθυμούν.

Η εγκυμοσύνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε το σώμα να μην επιτίθεται στο αναπτυσσόμενο μωρό ως εισβολέας. Αυτές οι αλλαγές μπορούν επίσης να μετατοπίσουν τα συμπτώματα της ΣΚΠ.

Πολλοί άνθρωποι με ΣΚΠ αναφέρουν μείωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και υποτροπή κατά την περίοδο μετά τον τοκετό. Ωστόσο, κάθε άτομο είναι διαφορετικό και δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί πώς θα αλλάξει η κατάσταση ενός ατόμου κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Πολλά φάρμακα για την ΠΣ δεν είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επομένως οι άνθρωποι που προσπαθούν να συλλάβουν ένα μωρό μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν αυτά τα φάρμακα πριν μείνουν έγκυες. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει καμία θεραπεία τροποποίησης της νόσου (DMTs) για έγκυες, αλλά μπορεί να είναι ακόμα ασφαλής η λήψη τους. Ένα άτομο μπορεί να συζητήσει αυτούς τους κινδύνους με το γιατρό του.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς η ΠΣ μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη.


Η ΣΚΠ δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στα περισσότερα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης. Είναι γενικά ασφαλές να μείνετε έγκυος με σκλήρυνση κατά πλάκας και τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν συνήθως υγιή μωρά. Είναι επίσης ασφαλές ο θηλασμός με ΣΚΠ.

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα της ΣΚΠ που έχει ένα άτομο μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, οι βλάβες που σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας στους μύες και τα νεύρα της πυέλου μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την ώθηση του μωρού προς τα έξω. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποβοηθούμενων τοκετών και σε ορισμένες πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί καισαρική τομή (καισαρική τομή) για τον τοκετό.

Η ΣΚΠ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να μείνει έγκυος, ειδικά όταν η ασθένεια κάνει τη σεξουαλική επαφή δύσκολη ή επώδυνη. Τα ποσοστά τεχνητής γονιμοποίησης είναιπιο ψηλά μεταξύ των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας από εκείνα του γενικού πληθυσμού.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα για την ΠΣ μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη, αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό. Ο FDA ταξινομεί τα περισσότερα φάρμακα DMT ως φάρμακα κατηγορίας C, πράγμα που σημαίνει ότι μελέτες σε ζώα έχουν δείξει κίνδυνο για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Αυτό παρουσιάζει σοβαρά ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τη μελέτη αυτών των φαρμάκων σε ανθρώπους, επομένως οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να μην τα χρησιμοποιείτε.

Ωστόσο, το όφελος αυτών των φαρμάκων μπορεί να υπερτερεί του κινδύνου σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά εάν τα συμπτώματα ενός ατόμου είναι σοβαρά. Επιπλέον, αυτά τα φάρμακα μπορεί να μην έχουν τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους που έχουν σε μη ανθρώπινα ζώα.

Μια μελέτη του 2019 σε 142 εγκυμοσύνες διαπίστωσε ότι οι εγκυμοσύνες με έκθεση πρώτου τριμήνου σε πολλά DMT είχαν συγκρίσιμα αποτελέσματα με εκείνες χωρίς έκθεση.

Οι αλλαγές στις ορμόνες του φύλου όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα συμπτώματα της ΣΚΠ.

Αρκετές μελέτες υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα της ΣΚΠ γενικά βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ότι ο αριθμός των εξάρσεων μειώνεται — ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο.

Οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τείνουν να μειώνουν τα επίπεδα διαφόρων φλεγμονωδών χημικών ουσιών. Ταυτόχρονα, αυτές οι αλλαγές προάγουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων αντιφλεγμονωδών χημικών ουσιών που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΣΚΠ.

Έγγραφο του 2018 εξηγεί ότι η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη, μια ορμόνη εγκυμοσύνης, μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά συγκεκριμένων λευκών αιμοσφαιρίων με τρόπο που μειώνει την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό με τη σειρά του μειώνει τη φλεγμονή, δυνητικά ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της ΣΚΠ.

Ενώ η εγκυμοσύνη μειώνει την υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος στους περισσότερους ανθρώπους, δεν παρουσιάζουν όλα τα άτομα με ΣΚΠ μείωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διακοπή ορισμένων φαρμάκων για την ΠΣ, ιδιαίτερα των DMT, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών υποτροπών.

Η ΣΚΠ δεν αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών στο μωρό, όπως αποβολή, θνησιγένεια ή σοβαρές συγγενείς αναπηρίες.

Τα δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο της ΣΚΠ για τον γεννούντα γονέα είναι αντιφατικά. Προηγούμενη έρευνα πρότεινε ότι τα ποσοστά καισαρικών τομών, καθυστερημένου τοκετού ή υποβοηθούμενου κολπικού τοκετού μπορεί να είναι υψηλότερα μεταξύ των ατόμων με ΣΚΠ, αν και αυτό το εύρημα προήλθε μόνο από μία μελέτη περίπτωσης. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτός ο ισχυρισμός.

Μια μελέτη του 2021 στην οποία 1 στις 24 έγκυες είχαν ΣΚΠ δεν βρήκε διαφορά στις μείζονες επιπλοκές σε σύγκριση με εκείνες που ζούσαν χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας. Η κατάσταση δεν αύξησε τον κίνδυνο επείγουσας καισαρικής τομής, διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας ή προβλήματος πλακούντα.

Υπήρχε, ωστόσο, υψηλότερο ποσοστό εκλεκτικών (μη επείγουσας) καισαρικής τομής μεταξύ των ατόμων με ΣΚΠ. Τα μωρά ήταν επίσης πιο πιθανό να γεννηθούν μικρά για την ηλικία κύησης - παράγοντας κινδύνου για άλλες επιπλοκές στην υγεία του μωρού. Τα μωρά των ατόμων με ΣΚΠ είχαν χαμηλότερα ποσοστά συμπτωμάτων ασφυξίας.

Τα άτομα με ΣΚΠ δεν χρειάζονται συνήθως ειδική μαιευτική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι υποψήφιοι για κολπικό τοκετό εφόσον δεν έχουν άλλες επιπλοκές που εμποδίζουν αυτή την επιλογή.

Ωστόσο, ένα άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει με έναν ειδικό για την ΠΣ πριν μείνει έγκυος για να σταθμίσει τις επιλογές θεραπείας. Η διαχείριση της πάθησης πριν μείνετε έγκυος μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε τις πιθανότητες ενός ατόμου για μια εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές. Οι συνεχείς διαβουλεύσεις με έναν ειδικό μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη λήψη αποφάσεων για τη λήψη φαρμάκων. Τα DMT δεν είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η αναισθησία, συμπεριλαμβανομένης της επισκληρίδιου αναισθησίας, είναι ασφαλής για εγκύους με σκλήρυνση κατά πλάκας, εκτός εάν έχουν άλλη επιπλοκή που καθιστά την αναισθησία επικίνδυνη.

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με μαιευτήρα ή μαία που έχει εμπειρία με την ΠΣ και που είναι πρόθυμη να υποστηρίξει τις επιθυμίες της εγκύου για τη γέννα. Η σκλήρυνση κατά πλάκας από μόνη της δεν αποτελεί ένδειξη για χειρουργικό τοκετό, επομένως τα άτομα που προτιμούν να αποφεύγουν τέτοιους τοκετούς θα πρέπει να το συζητήσουν με έναν επαγγελματία στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Η περίοδος μετά τον τοκετό μπορεί να είναι πιο δύσκολη για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, τα οποία αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων ΣΚΠ.

Η ξαφνική αλλαγή στις ορμόνες και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τα συμπτώματα της ΣΚΠ μετά τον τοκετό.Έγγραφο του 2018υποδηλώνει ότι οι χημικές ουσίες που σχετίζονται με το θηλασμό μπορεί επίσης να προάγουν τα συμπτώματα της ΣΚΠ.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να επιβραδύνει την εξέλιξη της ΣΚΠ και να έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας αναπηρίας.

Για παράδειγμα,μελέτη του 2016 που ακολούθησε 2.466 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας για 10 χρόνια βρήκαν χαμηλότερα σκορ αναπηρίας μεταξύ των ατόμων που είχαν περισσότερες εγκυμοσύνες.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι μπορεί να προκαλέσει αυτό το αποτέλεσμα, αν και μια ανασκόπηση του 2018 υποδηλώνει ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει επιγενετικές αλλαγές που αλλάζουν την πορεία της ΣΚΠ. Οι επιγενετικές αλλαγές μετατοπίζουν τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων, αλλάζοντας την επίδραση διαφόρων γονιδίων.

Ωστόσο,όχι όλες οι μελέτες έχουν βρει αυτή τη συσχέτιση, επομένως δεν υπάρχει επιστημονική βεβαιότητα για το εάν, γιατί ή σε ποιο βαθμό η εγκυμοσύνη μπορεί να αλλάξει τη μακροπρόθεσμη πορεία της ΣΚΠ.

Ενώ η ΣΚΠ είναι παράγοντας κινδύνου για κατάθλιψη, μπορεί να μην αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης. Μια μελέτη του 2021 βρήκε παρόμοια ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ των επιλόχειων ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας. Η μελέτη δεν βρήκε συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας ή των συμπτωμάτων της ΣΚΠ και της εμφάνισης κατάθλιψης.

Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι τα δεδομένα τους μπορεί να υποτιμούν τα ποσοστά κατάθλιψης λόγω ανεπαρκούς ελέγχου.

Μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε σε έναν επαγγελματία πριν μείνετε έγκυος περιλαμβάνουν:

  • Είναι ασφαλές να μείνω έγκυος;
  • Πρέπει να αλλάξω φάρμακα πριν μείνω έγκυος;
  • Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τις πιθανότητές μου να μείνω και να μείνω έγκυος;

Μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

  • Είναι η εγκυμοσύνη μου υψηλού κινδύνου;
  • Έχω επιπλοκές εγκυμοσύνης;
  • Πώς μπορεί η σκλήρυνση κατά πλάκας ή άλλες επιπλοκές να επηρεάσουν τη γέννησή μου;
  • Είσαι άνετα με το σχέδιο τοκετού μου;
  • Τι μπορεί να αλλάξει το σχέδιο τοκετού μου;

Η εγκυμοσύνη μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα της ΣΚΠ και θα μπορούσε να βελτιώσει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της ΣΚΠ. Ωστόσο, η εμπειρία κάθε ατόμου είναι διαφορετική, επομένως δεν υπάρχει καμία εγγύηση για κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Για τα περισσότερα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, η ασθένεια δεν αποκλείει ούτε περιπλέκει την εγκυμοσύνη. Είναι ακόμα δυνατό να επιλέξετε από ένα ευρύ φάσμα επιλογών και ρυθμίσεων τοκετού. Τα άτομα με ΣΚΠ μπορούν και γεννούν υγιή μωρά.

Για να αυξήσετε τις πιθανότητες καλής έκβασης, εξετάστε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε τόσο έναν ειδικό της ΣΚΠ όσο και με μια μαία ή μαιευτήρα πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε. Η αλλαγή σε ένα ασφαλέστερο πρόγραμμα θεραπείας πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών, αν και η λήψη φαρμάκων DMT δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μωρό θα είναι ανθυγιεινό.

Συζητήστε με έναν γιατρό για να προσδιορίσετε τους κινδύνους και τα οφέλη όλων των επιλογών θεραπείας της ΣΚΠ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Πηγή:https://www.medicalnewstoday.com/articles/multiple-sclerosis-and-pregnancy#summary