Γιατρός που εξετάζει εικόνες μαγνητικής τομογραφίας ασθενούς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε λευκό τραπέζι, κοντινό πλάνο
© Τσερνέτσκαγια

Η Christen Richards, μέλος της επιτροπής από το MS Society Jersey, αποσυσκευάζει τα συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας για εμάς, εστιάζοντας στην αναγνώριση των βασικών σημείων που βοηθούν τη διαγνωστική διαδικασία

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι ότι δύο άνθρωποι δεν θα μοιράζονται εντελώς τα ίδια συμπτώματα. Ενώ ορισμένες παθήσεις παρουσιάζονται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε άτομο που επηρεάζεται, κάθε άτομο που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας έχει μια μοναδική εμπειρία.

Κατανόηση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Πρώτον, είναι σημαντικό να καταλάβετε τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας και τι κάνει στο σώμα σας. Ενώ η σκλήρυνση μπορεί να ακούγεται σαν μια εκφοβιστική λέξη, για να το θέσω απλά, σημαίνει την ανώμαλη σκλήρυνση του ιστού του σώματος. Γνωρίζοντας αυτό μπορεί να διευκολύνει την κατανόηση της κατάστασης.

Όταν οι άνθρωποι επηρεάζονται από σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται λανθασμένα σε ένα υγιές μέρος του σώματός τους, συγκεκριμένα στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό ή το νευρικό σύστημα. Η κατάσταση επιτίθεται στην περιοχή γύρω από τα νεύρα, που ονομάζεται θήκη μυελίνης, η οποία βλάπτει και ουλοποιεί και ενδεχομένως τα νεύρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν επιβράδυνση ή διακοπή των μηνυμάτων που μεταδίδονται γύρω από το σώμα.

Οι διάφοροι τύποι κρατών μελών

Κάτω από την ομπρέλα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι. ανάλογα με τον τύπο που έχει ένα άτομο, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο κάθε άτομο βιώνει συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας. Το 80-90% των ατόμων με την πάθηση ζουν με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα ΣΚΠ, που σημαίνει ότι θα εμφανίσουν περιόδους νέων ή χειρότερων συμπτωμάτων (υποτροπές), οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες. Ο χρόνος μεταξύ των υποτροπών μπορεί να ποικίλει σημαντικά, με μερικούς να εμφανίζουν ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα.

Περίπου τα δύο τρίτα των ατόμων με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας προχωρούν σε διάγνωση με δευτεροπαθώς προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας (SPMS), πράγμα που σημαίνει ότι η αναπηρία θα επιδεινώνεται σταθερά και δεν θα υπάρχουν χρονικές περίοδοι χωρίς συμπτώματα. Η συνεχής εξέλιξη έρχεται μετά την αρχική διάγνωση, γι’ αυτό και ονομάζεται δευτεροπαθώς προοδευτική ΠΣ.

Για όσους ζουν με πρωτοπαθή προϊούσα ΠΣ (PPMS), το 10-20% των ατόμων με την πάθηση παρουσιάζουν εξέλιξη ή επιδείνωση των συμπτωμάτων από το πρώτο (πρωτογενές) σύμπτωμα, χωρίς χρονικές περιόδους χωρίς συμπτώματα.

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Με τη σκλήρυνση κατά πλάκας να επιτίθεται στο νευρικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσει σε ένα περίπλοκο και ποικίλο σύνολο συμπτωμάτων που μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα και μοτίβα που πρέπει να προσέξετε που μπορεί να υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχετε ΣΚΠ.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ορατά ή αόρατα. Η ΣΚΠ μπορεί να προκαλέσει έντονη κόπωση, δυσκολία στη βάδιση, προβλήματα όρασης (όπως θολή όραση), μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο σώμα και μυϊκή δυσκαμψία ή σπασμούς. Άλλοι άνθρωποι που ζουν με ΣΚΠ έχουν αναφέρει προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης, διατήρησης της ισορροπίας και του συντονισμού, καθώς και σκέψης και μάθησης.

Παρατηρώντας ένα πρόβλημα με την όρασή σας μπορεί συχνά να υποδεικνύει την κατάσταση. Αυτό ονομάζεται οπτική νευρίτιδα, με οπτική έννοια που έχει να κάνει με τα μάτια και νευρίτιδα που σημαίνει πρήξιμο ή φλεγμονή και μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης και πόνο. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι σε περίπου το ένα τέταρτο των περιπτώσεων σκπ, το πρώτο σύμπτωμα που έχουν παρατηρήσει οι άνθρωποι είναι οι οπτικές διαταραχές.

Να διαγνωστεί

Εάν σχετίζεστε με πολλά από τα συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας και νομίζετε ότι μπορεί να έχετε την πάθηση, το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να σας παραπέμψει σε νευρολόγο ή ειδικό. Αρκετές εξετάσεις μπορούν να διαγνώσουν τη ΣΚΠ, συμπεριλαμβανομένης μιας νευρολογικής εξέτασης, μιας μαγνητικής τομογραφίας, μιας δοκιμής προκλητών δυνατοτήτων (μια ανώδυνη εξέταση που μετρά το χρόνο που χρειάζεται ο εγκέφαλός σας για να λάβει μηνύματα από τα μάτια, τα αυτιά και το δέρμα σας), μια οσφυονωτιαία παρακέντηση ή σπονδυλική στήλη, καθώς και εξετάσεις αίματος και άλλες εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις.

Η διάγνωση μπορεί να είναι τρομακτική ή τρομακτική για μερικούς, ή για άλλους, μπορεί να έρθει σχεδόν ως ανακούφιση και να προσφέρει μια αίσθηση επικύρωσης στα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει ένα άτομο που περνάει από τη διαδικασία της διάγνωσης είναι να μιλήσει με κάποιον που περνάει κάτι παρόμοιο ή με κάποιον που έχει ήδη ταξιδέψει προς τη διάγνωση.

Πηγή: Συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας: Πώς να πάρετε μια διάγνωση (openaccessgovernment.org)