Συμβουλές διατροφής για σκλήρυνση κατά πλάκας

multiple-sclerosis-gettyimages1224983356-header-1024x575.jpg
Δημοσιεύτηκε στις 25/09/2021    

Συμβουλές διατροφής για σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται κατά λάθος στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά ορισμένες θεραπείες και διαιτητικές επιλογές μπορεί να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους να διαχειριστούν την πάθηση.

Όταν ένα άτομο αναπτύσσει σκλήρυνση κατά πλάκας , η μυελίνη που καλύπτει τις νευρικές ίνες καταστρέφεται. Ως αποτέλεσμα, τα νεύρα αρχίζουν να χάνουν την ικανότητα να μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα.

Στην υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα ΣΚΠ , τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται. Ένα άτομο βιώνει εξάρσεις συμπτωμάτων ή υποτροπές και χρόνους ύφεσης. Σε άλλους τύπους ΣΚΠ, οι οποίοι είναι προοδευτικοί, τα συμπτώματα επιδεινώνονται σταδιακά.

Η θεραπεία για σκλήρυνση κατά πλάκας επικεντρώνεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων ενός ατόμου και στο να το βοηθήσει να ζήσει με την πάθηση. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία ενός ατόμου και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ΣΚΠ.

Η κατανόηση του ρόλου της διατροφής στη ΣΚΠ και η πραγματοποίηση ορισμένων αλλαγών μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες υποτροπές, μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής.


Το MS είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στο νευρικό σύστημα.

Η σχέση μεταξύ της διατροφής και της ΣΚΠ μπορεί να περιλαμβάνει:

 • ο ρόλος των βακτηρίων του εντέρου στις ανοσολογικές διαταραχές
 • ελλείψεις βιταμινών
 • το γεγονός ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να υποστηρίξουν και να προστατεύσουν το νευρικό σύστημα
 • τα οφέλη μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής για τη συνολική ευημερία

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με ΣΚΠ επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, των νεύρων και του σώματος.

Προβιοτικά και πρεβιοτικά

Οι αλλαγές στην υγεία του εντέρου μπορεί να συμβάλλουν σε διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.Ερευνα δείχνει ότι η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο σε πολλά είδη καταστάσεων υγείας.

Η εντερική χλωρίδα, ή εντερική χλωρίδα, είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα μικροοργανισμών που ζουν στα έντερα. Στους ανθρώπους, αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι σε μεγάλο βαθμό βακτήρια.

Αυτά τα βακτήρια είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση των τροφίμων και των θρεπτικών συστατικών και παίζουν βασικό ρόλο στην πέψη και την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η υγιής χλωρίδα του εντέρου ευδοκιμεί στα έντερα όταν υπάρχουν άφθονες φυτικές ίνες στη διατροφή.

Συγγραφείς του α Μελέτη 2016 προτείνουν ότι η προσαρμογή της χλωρίδας του εντέρου χρησιμοποιώντας προβιοτικά , για παράδειγμα, μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα με ΣΚΠ.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά βακτήρια είναι διαθέσιμα σε συμπληρώματα και σε μια σειρά τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση . Όλα τα παρακάτω περιέχουν υγιή επίπεδα Lactobacillus , ένα είδος ευεργετικών βακτηρίων:

Πρεβιοτικά

Αφού γεμίσετε το έντερο με καλά βακτήρια, είναι σημαντικό να τα ταΐσετε. Τα τρόφιμα που τρέφουν προβιοτικά βακτήρια ονομάζονται πρεβιοτικά . Κάποιες διαιτητικές ίνεςείναι πρεβιοτικά Το

Τα τρόφιμα που περιέχουν υγιή επίπεδα πρεβιοτικών ινών περιλαμβάνουν:

Ινα

Υψηλά επίπεδα φυτικών ινών υπάρχουν σε πολλά φυτικά τρόφιμα, όπως:

Μάθετε περισσότερα για τις επιλογές τροφίμων με πολλές φυτικές ίνες εδώ.

Η κατανάλωση αυτών των προϊόντων μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία για τα άτομα με ΣΚΠ. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να επηρεάσει θετικά το σώμα με διάφορους τρόπους, όπως:

 • θρέφει τα βακτήρια του εντέρου
 • προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου
 • ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
 • διατηρώντας την καρδιά υγιή βοηθώντας στη διαχείριση της χοληστερόλης
 • μειώνοντας την πιθανότητα αύξησης βάρους αφήνοντας ένα άτομο να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να έχει υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρδιακών παθήσεων . Ενώ τα διαιτητικά μέτρα μπορεί να μην μειώσουν αυτούς τους κινδύνους, μια ισορροπημένη διατροφή θα ωφελήσει τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για όλους, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα με ΣΚΠ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού , τα άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ΣΚΠ.

Η βιταμίνη D είναι επίσης σημαντική για την υγεία των οστών. Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν χαμηλή οστική πυκνότητα και οστεοπόρωση , ειδικά αν δεν είναι σε θέση να κινηθούν εύκολα. Μια επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού.

Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D του σώματος προέρχεται από την έκθεση στο ηλιακό φως, αλλά και από ένα άτομο το παίρνει μέσα καταναλώνοντας:

ΕΝΑ Αναθεώρηση 2017 σημειώνει ότι ενώ συσσωρεύονται στοιχεία για σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και MS, η επιβεβαίωση αυτού θα απαιτήσει περισσότερη έρευνα.

Βιοτίνη

Η βιοτίνη είναι μια μορφή βιταμίνης Β . Υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, αλλά σε τρόφιμαιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιοτίνη περιλαμβάνω:

Ευρήματα από μικρές μελέτες δείχνουν ότι μια υψηλή δόση βιοτίνης - μεταξύ 100 και 600 χιλιοστογραμμάρια ημερησίως - θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με προοδευτική ΣΚΠ.

Η επιβεβαίωση και ο καθορισμός των πλεονεκτημάτων της συμπλήρωσης βιοτίνης θα απαιτήσει περισσότερη έρευνα, αλλά η ισορροπημένη διατροφή μπορεί συχνά να διασφαλίσει ότι ένα άτομο καταναλώνει αρκετή από αυτή τη βιταμίνη.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι λέει η έρευνα για τη βιοτίνη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας εδώ.

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός υγιούς σώματος και στον έλεγχο της φλεγμονής .

Για παράδειγμα, οι συγγραφείς του α Μελέτη 2017συμπεραίνουν ότι μια χαμηλή πρόσληψη PUFAs μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο MS.

Τα PUFAs φαίνεται να ενισχύουν τις σωματικές λειτουργίες, από την καρδιακή υγεία έως την ικανότητα σκέψης. Παραδείγματα τροφίμων που περιέχουν PUFA περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, όπως σολομό και σκουμπρί , και μερικά φυτικά έλαια.

Αντιοξειδωτικά

Πολλά τρόφιμα με βάση τα λαχανικά περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις στα κύτταρα του σώματος.

Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης, καθιστώντας τις πολυφαινόλες δυνητικά χρήσιμες για άτομα με ΣΚΠ.

Πηγές πολυφαινολών περιλαμβάνω :

 • φρούτα
 • λαχανικά
 • μπαχαρικά
 • σιτηρά
 • όσπρια
 • βότανα
 • τσάι

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες , το οποίοερευνητές έχουν συνδέσει στην ανάπτυξη αρκετών χρόνιων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των νευρολογικών και καρδιαγγειακών παθήσεων .

Για περισσότερους επιστημονικούς πόρους σχετικά με τη διατροφή, επισκεφθείτε τον αποκλειστικό μας κόμβο .

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι επιβλαβή για τα άτομα με ΣΚΠ.

Κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία ενός ατόμου, ειδικά εάν περιέχουν υψηλά επίπεδα:

Νάτριο

ΕΝΑ Άρθρο 2015 αναφέρει ότι τα άτομα με ΣΚ που έχουν μέτρια ή υψηλή πρόσληψη νατρίου είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υποτροπή συμπτωμάτων ή να αναπτύξουν νέα βλάβη.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή λόγω των αντιοξειδωτικών της επιδράσεων.

Τι να αποφύγετε

Ένα άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να ωφεληθεί από αποφεύγοντας το μετά από τρόφιμα :

 • ζαχαρούχα ποτά, όπως αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά
 • υπερβολικές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος, συμπεριλαμβανομένων μπιφτέκι και λουκάνικα
 • τηγανητά τρόφιμα, όπως τηγανητές πατάτες και πατατάκια
 • εξαιρετικά επεξεργασμένα έτοιμα γεύματα, συμπεριλαμβανομένων κατεψυγμένων πίτσες
 • τρανς λιπαρά, όπως η μαργαρίνη και το κοντέρ

Σύμφωνα με τον α Ανασκόπηση 2016 , η παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας. Οι συγγραφείς της ανασκόπησης σημειώνουν επίσης ότι η παχυσαρκία θα μπορούσε να επηρεάσει την εξέλιξη της νόσου.

Επιπλέον, ένα άτομο με ΣΚΠ που χάνει την κινητικότητά του ή βρίσκει την κίνηση πιο δύσκολη μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει βάρος.

Η διαχείριση της δίαιτας για την πρόληψη της αύξησης του βάρους μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της επιδείνωσης των συμπτωμάτων της ΣΚΠ. Οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να ενισχύσουν την αίσθηση ευεξίας ενός ατόμου και να μειώσουν τον κίνδυνο πρόσθετων καταστάσεων υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όποιος ακολουθεί συγκεκριμένη δίαιτα πρέπει να καταναλώνει όλα τα απαιτούμενα καθημερινά θρεπτικά συστατικά. Ένα άτομο που αποβάλλει μια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων ή τροφίμων θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αντικαθιστά τυχόν θρεπτικά συστατικά που χάνονται.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Η έρευνα δεν έχει επιβεβαιωθείσύνδεση μεταξύ της ευαισθησίας στη γλουτένη και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ωστόσο, τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να έχουν υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης κοιλιοκάκης , η οποία εμποδίζει το σώμα να ανεχθεί τη γλουτένη . Ως αποτέλεσμα, ορισμένα άτομα με ΣΚΠ μπορεί να επωφεληθούν από την αποφυγή της γλουτένης.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Επομένως, οι άνθρωποι που αποφεύγουν τη γλουτένη θα πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν αυτούς τους κόκκους.

Τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη περιλαμβάνουν :

 • προϊόντα σίτου, όπως ψωμί και αρτοσκευάσματα
 • πολλές προπαρασκευασμένες σούπες και σάλτσες σαλάτας
 • προϊόντα κριθαριού , όπως βύνη, σούπες, μπύρα και μαγιά μπύρας
 • σίκαλη, η οποία συχνά υπάρχει στο ψωμί και στα δημητριακά

Τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να χάσουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, που υπάρχουν στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη φυτικών ινών τρώγοντας πολλά φρέσκα λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια.

Όποιος σκέφτεται δίαιτα χωρίς γλουτένη θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί γιατρό.

Παλαιό διατροφή

Πολλά άτομα που ακολουθούν την παλαιολιθική ή παλαιολιθική δίαιτα πιστεύουν ότι το ανθρώπινο σώμα δεν έχει εξελιχθεί για να τρώει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουν σήμερα οι άνθρωποι.

Η δίαιτα περιλαμβάνει τη μετάβαση σε τρόφιμα που πιθανότατα έφαγαν οι κυνηγοί-συλλέκτες. Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε φυσικά τρόφιμα από επεξεργασμένα τρόφιμα, δίνοντας έμφαση στο κρέας και στα φυτικά τρόφιμα αλλά όχι στα δημητριακά.

Σε ένα Πιλοτική μελέτη 2017 , τα άτομα με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα ΣΚ που καταναλώνουν τροποποιημένη παλαιολιθική δίαιτα ανέφεραν βελτιώσεις τόσο στη σοβαρότητα της κόπωσης όσο και στην ποιότητα της ζωής. Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται μεγαλύτερες ελεγχόμενες μελέτες για να εκτιμηθεί πλήρως το όφελος μιας παλαιοδιατροφής για άτομα με ΣΚΠ.

 

Δίαιτα Wahls

Η δίαιτα Wahls, ή το πρωτόκολλο Wahls, είναι μια τροποποιημένη εκδοχή της δίαιτας των παλαιών. Ο Δρ Terry Wahls ανέπτυξε το σχέδιο ειδικά για να βοηθήσει άτομα με ΣΚΠ.

Όπως και η δίαιτα παλαιού, η δίαιτα Wahls χαρακτηριστικά θρεπτικά πυκνά, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ένα άτομο που ακολουθεί τη δίαιτα Wahls θα δώσει προτεραιότητα στα πράσινα, φυλλώδη και πλούσια σε θείο λαχανικά, έντονα χρωματισμένα φρούτα και ελάχιστα επεξεργασμένες ζωικές πρωτεΐνες .

Μικρές σπουδές έχουν συνδέσει τη δίαιτα Wahls με βελτίωση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ωστόσο, μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες καλύτερα ελεγχόμενες μελέτες είναι απαραίτητες για την πλήρη εξέταση της αποτελεσματικότητας της δίαιτας.

Swank δίαιτα

Οι γιατροί ανέπτυξαν τη δίαιτα Swank ως θεραπεία MS για τη δεκαετία του 1950.

Μειώνει την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών στα 15 γραμμάρια (g) την ημέρα και συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης ακόρεστων λιπαρών στα 20-50 g την ημέρα.

Άτομα που ακολουθούν αυτή τη δίαιτα:

 • δεν μπορεί να φάει επεξεργασμένα τρόφιμα ή γαλακτοκομικά λίπη
 • δεν μπορεί να φάει κόκκινο κρέας κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους
 • μπορούν να φάνε όσα λευκά ψάρια και οστρακοειδή θέλουν
 • πρέπει να τρώτε τουλάχιστον 2 φλιτζάνια φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα
 • πρέπει να τρώτε ζυμαρικά ολικής αλέσεως
 • πρέπει να λαμβάνετε μουρουνέλαιο και πολυβιταμίνες καθημερινά

Ενώ κάποιοι θεωρούν ότι η δίαιτα έχει ημερομηνία, άλλοι αναφέρουν ότι βοηθά.

Πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνω ελλείψεις σε φολικό οξύ και βιταμίνες Α , C και Ε .

Πώς συγκρίνονται οι δίαιτες;

Το 2015, η Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Σκλήρυνσης εξέτασε μια σειρά από δίαιτες και τον αντίκτυπό τους στην ΠΣ.

Οι συντάκτες της ανασκόπησης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προτείνουμε τη μία δίαιτα σε σχέση με την άλλη και αναγνωρίζουν ότι οι περισσότερες δίαιτες περιορίζουν ή αφήνουν εκτός τους ίδιους τύπους τροφής.

Γενικά, ένα άτομο με ΣΚΠ πρέπει να αποφεύγει τα τρόφιμα που:

 • είναι πολύ επεξεργασμένα
 • έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά
 • έχουν υψηλή βαθμολογία γλυκαιμικού δείκτη

Μια υγιεινή διατροφή για ένα άτομο με ΣΚΠ είναι αυτή που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόσθετες αλλαγές που μπορεί να βοηθήσουν περιλαμβάνουν:

 • αύξηση της έκθεσης στον ήλιο για αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D
 • άσκηση για τη διατήρηση της δύναμης και της ευελιξίας και την υποστήριξη της γενικής υγείας και ευεξίας
 • διακοπή του καπνίσματος , κατά περίπτωση, και αποφυγή παθητικού καπνίσματος

Όποιος σκέφτεται να κάνει σημαντικές αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής του, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει καθοδήγηση από γιατρό.

Η ΣΚ επηρεάζει το νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη ποικιλία πρωτογενών και δευτερογενών προβλημάτων υγείας. Είναι μια δια βίου κατάσταση που μπορεί να έρθει και να φύγει ή να προοδεύσει σταθερά.

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν μόνο ήπιο μυρμήγκιασμα, ενώ άλλοι χάνουν την ικανότητα να κινούνται ή να μιλούν. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας παραμένουν κινητοί και η πλειοψηφία των ατόμων με την πάθηση έχουν το ίδιο προσδόκιμο ζωής με τους ανθρώπους χωρίς αυτό.

Οι υγιεινές διατροφικές επιλογές μπορούν να ωφελήσουν τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και ορισμένες αλλαγές μπορεί να αλλάξουν την εξέλιξη της κατάστασης ή να αποτρέψουν συγκεκριμένα συμπτώματα.

Σε γενικές γραμμές, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, αποτρέποντας παράλληλα επιπλοκές όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μια σειρά από ειδικές δίαιτες μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΣΚΠ και να μειώσει τις σχετικές επιπλοκές. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των δίαιτων και ένα άτομο πρέπει να συμβουλευτεί έναν γιατρό πριν κάνει οποιεσδήποτε διατροφικές αλλαγές.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/articles/315227