Τέσσερα (4) πράγματα για γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας που πρέπει να ληφθούν υπόψη ενώ σχεδιάζετε για εγκυμοσύνη

thumbnail-hepatologypic-21.jpg
Δημοσιεύτηκε στις 01/03/2021    

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μια χρόνια εκφυλιστική ασθένεια που εμφανίζεται τρεις φορές πιο συχνά στις γυναίκες όπως στους άνδρες. Η ασθένεια διαγιγνώσκεται συχνά κατά τη διάρκεια των ετών τεκνοποίησης των γυναικών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις ανησυχίες που σχετίζονται με την τεκνοποίηση. Οι γυναίκες ανησυχούν συχνά ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να μείνουν ή να παραμείνουν έγκυες, να γεννήσουν υγιή παιδιά ή να φροντίσουν ένα παιδί ενώ διαχειρίζονται μια χρόνια ασθένεια.

Πολλές γυναίκες ανησυχούν επίσης ότι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, ακόμη και οι γονείς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία τους μόλις διαγνωστούν με σκλήρυνση κατά πλάκας. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν αποφασίσει να μην έχουν παιδιά ή να αλλάξουν το χρονοδιάγραμμα των σχεδίων τους να αποκτήσουν παιδιά.

Οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας συχνά έχουν υγιείς εγκυμοσύνες

Ενώ υπάρχουν ορισμένες μοναδικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας εάν επιλέξουν να αποκτήσουν παιδιά, συχνά απολαμβάνουν απλές εγκυμοσύνες και τοκετούς. «Ο γιατρός μου υποστήριξε πολύ την επιθυμία μου να μείνω έγκυος και σίγουρα θα είμαι ανοιχτή στην επιδίωξή μου για περισσότερες εγκυμοσύνες αν αυτό ήθελα», δήλωσε η Lindsey, μια γυναίκα που είχε διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας σε ηλικία 25 ετών, λίγα χρόνια πριν άρχισε να σκέφτεται να ξεκινήσει μια οικογένεια.

Σύμφωνα με τον Δρ Erkan Buyuk, έναν αναπαραγωγικό ενδοκρινολόγο στο Reproductive Medicine Associates της Νέας Υόρκης, το νοσοκομείο Mount Sinai, η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν προλαμβάνει τις εγκυμοσύνες ούτε αυξάνει τον κίνδυνο ανθυγιεινών κυήσεων. Η ανοιχτή επικοινωνία, ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης και η ανάπτυξη ενός σχεδίου για πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε για όλες τις γυναίκες που σκέφτονται την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, αυτά τα  στοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Έρχεται με ένα σχέδιο για πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη

Υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αναπτύσσετε ένα σχέδιο για να κάνετε την εγκυμοσύνη σας όσο το δυνατόν πιο εύκολη. Εδώ είναι 4 από αυτά.

 1. Τι σημαίνει εγκυμοσύνη για τη λήψη των φαρμάκων σας; Ορισμένα φάρμακα για σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να είναι μη ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Οι θεραπείες με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν τμήμα εγκυμοσύνης και γαλουχίας στις ετικέτες των προϊόντων τους, οι οποίες βοηθούν στη λήψη μεμονωμένων επιλογών για γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας. Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε ό, τι είναι δυνατόν για να αυξήσετε τις πιθανότητες υγιούς εγκυμοσύνης και παιδιού ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεστε τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
 2. Πώς θα νιώσετε όταν είστε έγκυος εάν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας; Πολλές γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν λιγότερες υποτροπές ενώ είναι έγκυες, επειδή η εγκυμοσύνη μπορεί μερικές φορές να τις προστατεύσει από εκρήξεις. Παρ ’όλα αυτά, οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας που είναι έγκυες μπορεί να μην ανακουφίσουν όλοι. Η Λίντσεϊ, για παράδειγμα, δεν παρατήρησε μεγάλη αλλαγή όσον αφορά τη σκλήρυνση κατά πλάκας όταν ήταν έγκυος. «Νομίζω ότι λόγω του σημείου που βρισκόμουν στην εξέλιξη της νόσου, η εγκυμοσύνη δεν επηρέασε πραγματικά τα συμπτώματά μου», λέει ο Lindsey. Ο Δρ. Buyuk επαναλαμβάνει αυτήν την ιδέα, λέγοντας, «πώς έκαναν οι γυναίκες πριν ήταν έγκυες είναι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για το πώς θα αισθανθούν κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη».

  Επειδή η κόπωση είναι κοινή για όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας γενικά και είναι επίσης συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο προγραμματισμός τρόπων αντιμετώπισης της κόπωσης μπορεί να διευκολύνει επίσης την εγκυμοσύνη και τη γονική μέριμνα. Για παράδειγμα, ζητώντας βοήθεια από άτομα στο δίκτυό σας υποστήριξης μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ενέργειά σας. Εάν υπάρχουν δραστηριότητες που γνωρίζετε ότι βοηθούν στην αποκατάσταση της ενέργειάς σας, θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε πώς να ενσωματώσετε αυτά τα πράγματα στη ρουτίνα σας με τακτικό τρόπο καθώς περιηγείστε στην εγκυμοσύνη και στην ανατροφή των παιδιών.

 3. Τι θα συμβεί μετά την εγκυμοσύνη; Υποτροπές μετά την εγκυμοσύνη συμβαίνουν περίπου στο ένα τρίτο των γυναικών με σκλήρυνση κατά πλάκας, οπότε είναι σημαντικό για αυτές τις γυναίκες να κατανοήσουν ενώ μπορεί να έχουν λιγότερες υποτροπές ενώ είναι έγκυες, πιο συχνές υποτροπές πιθανότατα θα επιστρέψουν τρεις έως έξι μήνες μετά τον τοκετό. «Οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας τείνουν να έχουν λιγότερες υποτροπές κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου τους», λέει ο Δρ. Buyuk, «αλλά συχνά θα βιώσουν περισσότερες υποτροπές αμέσως μετά τον τοκετό, πιθανώς λόγω της δραματικής αλλαγής των ορμονών που συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

  Ο θηλασμός είναι ένα άλλο ζήτημα μετά τον τοκετό που πρέπει να εξεταστεί. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, όλα τα φάρμακα για σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν τμήμα εγκυμοσύνης και γαλουχίας στην ετικέτα του προϊόντος. Οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας ενθαρρύνονται να σκεφτούν εάν ο θηλασμός είναι κάτι που μπορεί να τους ενδιαφέρει και αν είναι, να συζητήσουν το σχέδιο θεραπείας τους με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

  Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι μια κοινή επιπλοκή που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και την τεκνοποίηση και οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Είναι επομένως κρίσιμο να γνωρίζουν ιδιαίτερα πώς αισθάνονται μετά την εγκυμοσύνη και ότι μιλούν με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης εάν έχουν σημάδια κατάθλιψης, ώστε αυτά τα ζητήματα να μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και κατάλληλα.

 4. Πώς θα αλλάξει η ρουτίνα φροντίδας μου; Εγκυμοσύνη σημαίνει να πηγαίνετε πιο συχνά στο γιατρό για εξετάσεις. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας απαιτούν επίσης συντονισμένη φροντίδα μεταξύ διαφορετικών επαγγελματιών υγείας. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι κάθε ειδικός έχει τις κατάλληλες πληροφορίες για να παρέχει στον ασθενή του τη φροντίδα που χρειάζεται και ότι λαμβάνονται οι καλύτερες κλινικές αποφάσεις.

  Για παράδειγμα, οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να έχουν μειωμένη αίσθηση της πυέλου και μπορεί να δυσκολευτούν να ωθήσουν κατά τη διάρκεια της εργασίας, καθιστώντας πιο πιθανή τη καισαρική τομή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αναισθησιολόγοι πρέπει να συνεργαστούν με τους άλλους γιατρούς του ασθενούς για να καθορίσουν την καλύτερη πορεία δράσης σχετικά με τη διαχείριση του πόνου. Ο Δρ. Buyuk τονίζει ότι υπάρχει επίσης ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ νευρολόγων και γιατρών που επικεντρώνονται στην εγκυμοσύνη: «Πρέπει να συνεργαστούμε με την ομάδα πλήρους φροντίδας του ασθενούς για να διασφαλίσουμε ότι η εγκυμοσύνη θα είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή»

Είναι συνηθισμένο στις γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας να ξεκινούν οικογένειες και η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν παρεμβαίνει ειδικά στην εγκυμοσύνη ή δεν επηρεάζει το μωρό. Οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας που ενδιαφέρονται να μείνουν έγκυες θα πρέπει να μιλήσουν στον γιατρό τους για να αρχίσουν να σχεδιάζουν πώς να προσεγγίσουν καλύτερα την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την περίοδο μετά τον τοκετό. Σύμφωνα με τον Lindsey, είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας καθ ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και να φροντίζετε τον εαυτό σας. «Γνωρίζετε καλύτερα το σώμα σας», λέει, «οπότε πρέπει να μιλήσετε και να ενημερώσετε το γιατρό σας πότε αισθάνεστε έτσι ώστε να μπορείτε να λάβετε τη φροντίδα που χρειάζεστε».

US-NONNI-00239 01/21