Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τις εξαγωγές δοντιών

depositphotos-56597979-xl-2015.jpg
Δημοσιεύτηκε στις 27/06/2022    

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί να προκαλέσει υπερβολική κόπωση και σωματικές δυσκολίες που μπορεί να κάνουν τη φροντίδα της οδοντικής υγείας δύσκολη. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα άτομα με ΣΚΠ μπορεί να χρειαστούν εξαγωγές δοντιών.

Οι οδοντίατροι μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσουν τα δόντια λόγω τερηδόνας, τραυματισμού, περιοδοντικής νόσου ή άλλων λόγων. Αν και οι εξαγωγές είναι μια κοινή διαδικασία, μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικές προκλήσεις για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η συνεργασία με έναν οδοντίατρο για την ελαχιστοποίηση της ενόχλησης και τη διασφάλιση της ασφάλειας είναι απαραίτητη.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τις οδοντικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένου του γιατί μπορεί να είναι απαραίτητες, τι περιλαμβάνει η διαδικασία, τη διαδικασία αποκατάστασης και τις επιλογές οδοντικής ανακατασκευής για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οδοντίατρος που εκτελεί οδοντική εξαγωγή σε άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Eugenio Marongiu/Getty Images

Η ΣΚΠ είναι μια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει τα νεύρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Η φλεγμονή αυτών των νεύρων παρεμβαίνει στην ικανότητά τους να στέλνουν ηλεκτρικά σήματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, δυσκολία στο περπάτημα και αδυναμία.

Τα άτομα που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν αυξημένο κίνδυνο οδοντικής νόσου. Μπορεί να δυσκολεύονται να φροντίσουν τα δόντια τους με συνέπεια λόγω:

Επιπλέον, ορισμένες από τις παρενέργειες των φαρμάκων για την ΠΣ μπορεί να προκαλέσουν μείωση του σάλιου στο στόμα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και ασθένειας των ούλων .

Οι εξαγωγές δοντιών είναι συνήθως απαραίτητες μόνο εάν ένα δόντι υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη ή εάν θέτει σε κίνδυνο τα υπόλοιπα δόντια. Ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί εξαγωγή δοντιού για τους ακόλουθους λόγους:

 • Κρούση: Εάν η ανάπτυξη ενός δοντιού πιέσει πάνω σε ένα άλλο, αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόσκρουση. Για παράδειγμα, εάν ένας φρονιμίτης μεγαλώσει υπό γωνία, μπορεί να προσβληθεί στα υπάρχοντα δόντια.
 • Φθορά των δοντιών: Η συσσώρευση πέτρας και πλάκας μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών, καθιστώντας το αδύναμο, εύθραυστο και επιρρεπές σε μολύνσεις.
 • Περιοδοντική και ουλίτιδα: Αυτές οι καταστάσεις προκαλούν φλεγμονή των ούλων που μπορεί να εξελιχθεί στα οστά και στον ιστό που περιβάλλει τα δόντια.
 • Τραύμα: Τα αθλήματα, τα ατυχήματα και οι πτώσεις μπορούν να βλάψουν τα δόντια. Τυχόν τραύματα στα ούλα ή στα δόντια μπορεί να μολυνθούν.
 • Υπερπληθυσμός: Εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο στόμα για όλα τα δόντια, μπορεί να υπερφορτωθούν, να στραβώσουν και να χτυπηθούν.

Η εξαγωγή δοντιών περιλαμβάνει παρόμοια διαδικασία για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας όπως και για άλλους.

Τυπικά , τα βήματα είναι τα εξής:

 1. Αρχικά, ένας οδοντίατρος μουδιάζει την περιοχή γύρω από το δόντι με ένα τοπικό αναισθητικό. Εγχέουν το αναισθητικό στα ούλα.
 2. Μόλις μουδιάσει η περιοχή, ο οδοντίατρος χαλαρώνει τις ίνες του περιοδοντικού συνδέσμου που αιωρούν το δόντι από την οστική υποδοχή.
 3. Στη συνέχεια χαλαρώνουν και ανυψώνουν το δόντι με ένα όργανο που ονομάζεται ανελκυστήρας.
 4. Ο οδοντίατρος αφαιρεί το δόντι με λαβίδα.
 5. Τοποθετούν ένα επίθεμα γάζας στην περιοχή για να σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία και μπορεί να τοποθετήσουν ράμματα για να βοηθήσουν στην επούλωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δόντι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί με λαβίδα. Ο οδοντίατρος μπορεί να χρειαστεί να κάνει μια μικρή τομή στα ούλα για να αφαιρέσει το δόντι.

Οι οδοντίατροι μπορεί να χρειαστεί να κάνουν ορισμένες προσαρμογές για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως:

 • Επανεξέταση φαρμάκων: Τα στεροειδή φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Επομένως, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει στο άτομο να προσαρμόσει τη δόση των στεροειδών του ή να χρησιμοποιήσει αντιβιοτικά ως προληπτικό μέτρο για μια επερχόμενη οδοντική εξαγωγή. Ο γιατρός θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα αντιβιοτικά που επιλέγει, καθώς ορισμένα αλληλεπιδρούν με φάρμακα για την ΠΣ.
 • Ενυδατικές κρέμες στόματος: Η χρήση στοματικού ξεπλύματος ή τζελ για την τόνωση του σάλιου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων της ξηροστομίας , κάνοντας την ανάρρωση πιο γρήγορη και πιο άνετη. Αυτό μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης λοίμωξης. Μερικές σταγόνες χυμού λεμονιού μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην τόνωση της παραγωγής σάλιου.
 • Συντομότερες θεραπείες: Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν μακρά οδοντιατρικά ραντεβού και το να κάθονται στην καρέκλα του οδοντιάτρου μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εισρόφηση σε ορισμένα άτομα. Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο εισπνέει υγρό ή σάλιο στους πνεύμονες. Ο οδοντίατρος μπορεί να βρει τρόπους να ολοκληρώσει τη θεραπεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα ή να προτείνει στο άτομο να ξαπλώσει οριζόντια, στραμμένο προς τα πάνω.
 • Οδοντιατρικός εξοπλισμός: Οι οδοντίατροι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν μέσα ανοίγματος στόματος, γλωσσοπίεστρα, προστατευτικά δακτύλων και αναστολείς για να αποτρέψουν ανεπιθύμητες κινήσεις του στόματος ή δάγκωμα των δακτύλων του οδοντιάτρου.

Η ανάρρωση από μια οδοντική εξαγωγή περιλαμβάνει τη δυνατότητα σχηματισμού θρόμβου αίματος στο χώρο όπου βρισκόταν το δόντι. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγετε να διαταράξετε την περιοχή ώστε να μην αποσπαστεί ο θρόμβος.

Ακολουθούν μερικές άλλες συμβουλές για την αποκατάσταση:

 • Ξεκούραση: Προσπαθήστε να το κάνετε ήρεμα και αποφύγετε τις επίπονες δραστηριότητες για τουλάχιστον τις πρώτες 24 ώρες μετά την εξαγωγή.
 • Αλλάξτε τη γάζα: Η γάζα πρέπει να παραμείνει στη θέση της για αρκετές ώρες για να επιτρέψει τη δημιουργία θρόμβου. Μετά από αυτό, το άτομο μπορεί να το αλλάζει όσο συχνά χρειάζεται.
 • Αποφύγετε το ξέβγαλμα και το φτύσιμο: Το ξέπλυμα, το φτύσιμο και η χρήση καλαμιού για ποτά μπορεί να απομακρύνει τους θρόμβους και να επηρεάσει τον χρόνο επούλωσης.
 • Αποφύγετε το φύσημα της μύτης ή το φτάρνισμα: Η πίεση από το φτέρνισμα ή το φύσημα της μύτης μπορεί να απομακρύνει έναν αναπτυσσόμενο θρόμβο αίματος.
 • Μην καπνίζετε: Το κάπνισμα επιβραδύνει την επούλωση και μπορεί να επηρεάσει το σχηματισμό θρόμβων αίματος. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει την ξηρότητα του στόματος.
 • Χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες: Η χρήση μιας παγοκύστης τυλιγμένης σε μια πετσέτα στην πληγείσα περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.

Είναι φυσιολογικό να περιμένετε κάποια αιμορραγία χαμηλού επιπέδου έως και24 ώρες μετά από εξαγωγή. Ωστόσο, εάν η αιμορραγία συνεχιστεί μετά από αυτό το σημείο, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο.

Επειδή τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να λαμβάνουν διάφορα φάρμακα, θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους σχετικά με τις κατάλληλες επιλογές για την ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή . Εάν ξεκίνησαν τη λήψη αντιβιοτικών πριν από την εξαγωγή, θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν το πλήρες πρόγραμμα εκτός εάν ο γιατρός πει διαφορετικά.

Μερικές φορές , η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη στοματικής τσίχλας σε άτομα με ΣΚΠ. Μπορεί να παρατηρήσουν λευκές κηλίδες στο στόμα τους ή αίσθημα καύσου. Ο οδοντίατρος ή ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιμυκητιακά φάρμακα για τη θεραπεία της πάθησης.

Η απώλεια δοντιών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το φαγητό, την ομιλία και την αυτοεκτίμηση.

Η οδοντική αποκατάσταση μπορεί να αποκαταστήσει τα δόντια που λείπουν. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντικατάστασής τους, όπως :

 • Οδοντικά εμφυτεύματα: Σε αυτή τη διαδικασία, ένας οδοντίατρος τοποθετεί ένα στύλο τιτανίου στο οστό της γνάθου, το οποίο συγχωνεύεται με το οστό. Στη συνέχεια, προσαρτούν ένα ψεύτικο δόντι στον στύλο.
 • Γέφυρα: Πρόκειται για ένα ανταλλακτικό δόντι που χρησιμοποιεί γειτονικά δόντια για στήριξη.
 • Μερική οδοντοστοιχία: Αυτή είναι μια αφαιρούμενη συσκευή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οδοντίατροι όταν λείπουν πολλά δόντια.
 • Ολοκληρωμένη οδοντοστοιχία: Αυτή η αφαιρούμενη συσκευή αντικαθιστά όλα τα δόντια.

Οι οδοντοστοιχίες μπορεί να είναι προβληματικές για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, τα οποία μπορεί να έχουν δυσκολία με αυτές λόγω ξηρότητας του στόματος ή να δυσκολεύονται να αφαιρέσουν και να τοποθετηθούν.

Εάν ένα άτομο έχει δυσκολίες στην κατάποση, οι οδοντοστοιχίες θα μπορούσαν να το επιδεινώσουν, οδηγώντας σε πνιγμό ή προβλήματα στο φαγητό. Ως εκ τούτου, οι οδοντίατροι θα αξιολογήσουν κάθε άτομο ξεχωριστά πριν κάνουν τις συστάσεις τους.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η ίδια η οδοντιατρική εργασία μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την ΠΣ. Ωστόσο, τα άτομα με την πάθηση μπορεί να θεωρούν ότι είναι εξουθενωτικό να παρακολουθούν μεγάλα ραντεβού με τον οδοντίατρο. Υπό αυτή την έννοια, η οδοντιατρική εργασία θα μπορούσε να αυξήσει την κόπωση και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως μπορεί να κάνει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που ένα άτομο θεωρεί κουραστική.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ανησυχίες ότι ο υδράργυρος στα σφραγίσματα αμαλγάματος μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση κατά πλάκας ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Υπάρχει έλλειψη έρευνας για να το αποδείξει αυτό. Εάν οι άνθρωποι ανησυχούν για τη λήψη σφραγισμάτων, μπορούν να επικοινωνήσουν με έναν οδοντίατρο.

Με μια κατάσταση όπως το MS, είναι δύσκολο να φιλτράρετε τον θόρυβο και να περιηγηθείτε στα εισερχόμενά σας. Η Healthline σάς παρέχει πρακτικές συμβουλές από γιατρούς που είναι περιεκτικές και βασισμένες στην ιατρική πείρα.

Η οδοντιατρική φροντίδα είναι σημαντική για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), καθώς μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουν τα δόντια και τα ούλα τους υγιή. Ωστόσο, τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να θεωρήσουν ότι είναι δύσκολο να διατηρήσουν τη στοματική υγιεινή και μπορεί επίσης να έχουν ξηροστομία λόγω παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής.

Και τα δύο αυτά πράγματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων και άλλων επιπλοκών της στοματικής υγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί εξαγωγές δοντιών.

Ορισμένες πτυχές της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως τα φάρμακα που παίρνει ένα άτομο, μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι οδοντίατροι κάνουν τις εξαγωγές. Ένα άτομο μπορεί να συζητήσει τυχόν ανάγκες υγείας ή κινητικότητας με έναν οδοντίατρο για να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/articles/multiple-sclerosis-and-dental-extractions#summary