Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ μειώνουν τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας

arxeio-lipsis.jpg
Δημοσιεύτηκε στις 28/01/2021    

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Yale διαπίστωσε ότι τα αβοκάντο και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έλλειψη αρκετού ελαϊκού οξέος στους ιστούς του σώματός σας οδηγεί σε απώλεια των μεταβολικών αισθητήρων που ενεργοποιούν τα Τ κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα είναι σημαντικά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, αλλά εάν το ανοσοποιητικό σύστημα χάσει την ικανότητα να καταστέλλει αυτά τα κύτταρα και να τα ρυθμίζει, αρχίζει να επιτίθεται στο σώμα. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, επιτίθεται στη θήκη μυελίνης που περιβάλλει τα νεύρα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αύξηση των επιπέδων ελαϊκού οξέος στους ιστούς του σώματος των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας αύξησε τα επίπεδα των ρυθμιστικών Τ κυττάρων.

Το ελαϊκό οξύ είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ και βρίσκεται μεταξύ άλλων σε τυρί, αυγά, λάδι, σπόρους, ελιές, ξηρούς καρπούς και γάλα.

Πηγή: MS-UK 26 Ιανουαρίου 2021