Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο νοητικής έκπτωσης

garden-strawberry-isolated-on-white-background-domnitsky-9819557c31d94b3ea855da32e5f15a9d-150x125.jpg
Δημοσιεύτηκε στις 02/08/2021    

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια δίαιτα που περιλαμβάνει τουλάχιστον μισή μερίδα ημερησίως τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή όπως φράουλες, πορτοκάλια, πιπεριές και μήλα μπορεί να έχουν 20% χαμηλότερο κίνδυνο νοητικής έκπτωσης. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος της Νευρολογίας στις 28 Ιουλίου 2021, στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Η μελέτη εξέτασε διάφορους τύπους φλαβονοειδών και διαπίστωσε ότι οι φλαβόνες και οι ανθοκυανίνες μπορεί να έχουν το πιο προστατευτικό αποτέλεσμα.

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά και θεωρούνται ισχυρά αντιοξειδωτικά. Πιστεύεται ότι η ύπαρξη πολύ λίγων αντιοξειδωτικών μπορεί να παίξει ρόλο στη γνωστική παρακμή καθώς μεγαλώνετε.

Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα φλαβονοειδή είναι ισχυρά όταν πρόκειται να αποτρέψουν τις ικανότητες σκέψης σας να μειώνονται καθώς μεγαλώνετε. Τα αποτελέσματά μας είναι συναρπαστικά γιατί δείχνουν ότι οι απλές αλλαγές στη διατροφή σας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης ».

Walter Willett, MD, DrPH, Συγγραφέας Μελέτης, Πανεπιστήμιο Harvard στη Βοστώνη, Μασαχουσέτη

Η μελέτη εξέτασε 49.493 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 48 και 27.842 άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 51 στην αρχή της μελέτης. Πάνω από 20 χρόνια παρακολούθησης, οι άνθρωποι συμπλήρωσαν αρκετά ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο συχνά έτρωγαν διάφορα τρόφιμα. Η πρόσληψη διαφορετικών τύπων φλαβονοειδών υπολογίστηκε πολλαπλασιάζοντας την περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή κάθε τροφής με τη συχνότητά του. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αξιολόγησαν τις δικές τους γνωστικές ικανότητες δύο φορές κατά τη διάρκεια της μελέτης, χρησιμοποιώντας ερωτήσεις όπως "Έχετε περισσότερο πρόβλημα από το συνηθισμένο να θυμηθείτε πρόσφατα γεγονότα;" και "Έχετε περισσότερο πρόβλημα από το συνηθισμένο να θυμάστε μια σύντομη λίστα στοιχείων;" Αυτή η αξιολόγηση καταγράφει τα πρώτα προβλήματα μνήμης όταν η μνήμη των ανθρώπων έχει επιδεινωθεί αρκετά για να τα αντιληφθούν, αλλά όχι απαραίτητα αρκετά για να ανιχνευθούν σε ένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου.

Τα άτομα της ομάδας που αντιπροσώπευαν το υψηλότερο 20% των καταναλωτών φλαβονοειδών, κατά μέσο όρο, είχαν περίπου 600 χιλιοστόγραμμα (mg) στη διατροφή τους κάθε μέρα, σε σύγκριση με τα άτομα στο χαμηλότερο 20% των καταναλωτών φλαβονοειδών, που είχαν περίπου 150 mg τη διατροφή τους κάθε μέρα. Οι φράουλες, για παράδειγμα, έχουν περίπου 180 mg φλαβονοειδών ανά 100 γραμμάρια μερίδας, ενώ τα μήλα έχουν περίπου 113.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία και η συνολική πρόσληψη θερμίδων, τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα φλαβονοειδή στη διατροφή τους ανέφεραν χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Η ομάδα των υψηλότερων καταναλωτών φλαβονοειδών είχε 20% μικρότερο κίνδυνο αυτοαναφερόμενης γνωστικής υποβάθμισης από τα άτομα της χαμηλότερης ομάδας.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης μεμονωμένα φλαβονοειδή. Οι φλαβόνες, που βρέθηκαν σε μερικά μπαχαρικά και κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, είχαν τις ισχυρότερες προστατευτικές ιδιότητες και συσχετίστηκαν

με 38% μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης, που ισοδυναμεί με την ηλικία τριών έως τεσσάρων ετών. Οι πιπεριές έχουν περίπου 5 mg φλαβόνων ανά 100 γραμμάρια μερίδας. Οι ανθοκυανίνες, που βρίσκονται στα βατόμουρα,

τα βατόμουρα και τα κεράσια, συσχετίστηκαν με 24% μειωμένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης. Τα βατόμουρα έχουν περίπου 164 mg ανθοκυανίνες ανά 100 γραμμάρια μερίδας.

Πηγή: https://www.news-medical.net/news/